نود و پنج درصد باجافزارها سیستم عامل ویندوز را هدف حملات خود قرار میدهند.
وبسایت VirusTotal در گزارشی به وضعیت باجافزارها پرداخته و اطلاعاتی مثل آمار سیستم عاملهای قربانی را منتشر کرده است. بر اساس این گزارش، ۹۵ درصد باجافزارها سیستم عامل ویندوز را هدف قرار دادهاند.
مطابق جدیدترین گزارش وبسایت «ویروس توتال» که در ماه اکتبر سال ۲۰۲۱منتشر شده، ۹۵ درصد حملات باجافزاری دنیا روی کامپیوترهای ویندوزی انجام شده است. هکرها با وجود سهم بسیار بالای اندروید فقط در ۲ درصد مواقع به سراغ این سیستم عامل رفتهاند و بقیه سیستم عاملها هم سهم بسیار کمی داشتهاند.
با توجه به شمار بالای کاربران ویندوز و گزارشهای متعددی که از کشف باجافزارهای جدید برای این سیستم عامل خبر میدهند، این گزارش شاید چندان غافلگیرکننده نباشد. ولی کاربران حداقل باید کمی بیشتر احتیاط کنند و بدانند که خطر میتواند هر لحظه در کمین آنها باشد.
در این گزارش کره جنوبی، ویتنام، چین، سنگاپور، هند، قزاقستان، فیلیپین و انگلیس در فهرست بیشترین نرخ افزایش باجافزارها دیده میشوند.
بهعلاوه، فعالترین باجافزارهای شناساییشده به ترتیب «گندکرب» (Gandcrab)، «بابوک» (Babuk)، «سربر» (Cerber)، «ماتسنو» (Matsnu)، «واناکرای» (Wannacry)، «کنگور» (Congur)، «لاکی» (Locky)، «تسلاکریپت» (Teslacrypt)، «آرکور» (Rkor) و «ریوِتون» (Reveton) هستند. نکته جالب توجه اینجاست که گندکرب بیش از ۷۸ درصد از سهم باجافزارهای فعال را در دست گرفته است.
در مجموع، خطر باجافزارها روزبهروز به تهدید بزرگتری تبدیل میشود. دولت آمریکا در حال کار روی طرح جدید برای تحریم رمز ارزهاست، چون باور دارد که این ابزارهای مالی در توسعه حملات باجافزاری نقش دارند و به تامین مالی آنها کمک میکنند.
باجافزارها معمولا با ورود به سیستم قربانی اطلاعات او را بهطور کامل رمزگذاری و دستگاه را قفل میکنند. سپس از کاربر خواسته میشود تا برای دسترسی به اطلاعاتش مبلغی را به یک کیف پول رمزارزی واریز کند. کارشناسان توصیه میکنند که با باجافزارها همکاری نشود، چون این کار مشوق حملات بعدی آنها خواهد بود، اما گاهی اوقات اطلاعات قربانی آنقدر ارزشمند است که حاضر میشود باج مدنظر هکرها را واریز کند.