تجارت ایران و اروپا در آستانه تحریم
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایران، با این حال همچنان بسیاری از کشورها بهدنبال راهکاری برای ادامه همکاری اقتصادی با ایران و به نوعی حفظ برجام و پایبندی به آن هستند. بهطوری که در نیمه نخست سال 2018 صادرات ایران به اروپا رشد داشته و بسیاری از شرکتهای اروپایی در سایه حمایتهای دولت خود اعلام کردهاند که بهروابط تجاری با ایران ادامه خواهند داد. از سوی دیگر کشورهای آسیایی نیز بهدنبال معافیت از تحریمهای امریکا هستند و در این زمینه افزایش تعرفههای گمرکی امریکا را بهانه کردهاند و میخواهند با این ابزار از تحریمهای امریکا معاف شوند.
صادرات ۶ میلیارد یورو کالا از ایران به اروپا در ۶ ماه
آمارها نشان میدهد که صادرات ایران به اتحادیه اروپا در نیمه نخست سالجاری میلادی با رشد ۲۳ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۶ میلیارد و ۱۱۰ میلیون یورو رسید. این موضوع را پایگاه خبری کمیسیون اروپا اعلام کرد و نوشت: مبادلات تجاری اتحادیه اروپا با ایران در شش ماهه نخست سالجاری میلادی 8 درصد رشد داشته است. مبادلات تجاری ایران و اتحادیه اروپا که در ماههای ژانویه تا ژوئن سال 2017 بالغ بر 9.9 میلیارد یورو اعلام شده بود در مدت مشابه امسال به 10.68 میلیارد یورو افزایش یافته است.
اما با وجود اینکه واردات اتحادیه اروپا از ایران در نیمه نخست 2018 افزایش قابل توجهی داشته، صادرات اتحادیه اروپا به ایران این دوره کاهش یافته است. اعضای اتحادیه اروپا در نیمه نخست 2017 بالغ بر 4.96 میلیارد یورو کالا از ایران وارد کرده بودند که این رقم در نیمه نخست 2018 با رشد 23 درصدی به 6.11 میلیارد یورو رسیده است. صادرات اتحادیه اروپا به ایران در نیمه نخست 2018 افت 7 درصدی داشته و به 4.57 میلیارد یورو رسیده است.
اسپانیا، فرانسه، یونان و ایتالیا بزرگترین واردکنندگان کالا از ایران در نیمه نخست 2018 شناخته شدهاند. آلمان، اسپانیا، فرانسه و ایتالیا چهار صادرکننده بزرگ کالا به ایران در نیمه نخست 2018 نیز بودهاند.
حمایت کره جنوبی از شرکتهای زیاندیده از تحریمهای امریکا
در همین حال کرهجنوبی حمایت مالی از شرکتهایی که از تحریمهای جدید امریکا علیه ایران متأثر شدهاند را گسترش داده و فرصتهای کسب و کار جدید را در بازارهای دیگر کاوش میکند تا پیامدهای اقدامات خصمانه امریکا بر اقتصادش را به حداقل برساند.
بهگزارش یونهاپ، وزارت بازرگانی، صنعت و انرژی کره جنوبی با آژانسهای توسعه تجارت و بانکها و همچنین پالایشگاهها، خودروسازان و شرکتهای ساخت و ساز که در ایران فعالیت داشتند، دیداری را برای گفتوگو درباره گزینههای حمایتی مختلف برگزار کرد.
تحریمهای جدید امریکا که از هفتم اوت به اجرا درآمدند، بخشهای مختلفی مانند خودرو، گرافیت، آلومینیوم و فولاد را هدف گرفتند. تحریمهای امریکا علیه بخش انرژی ایران نیز پس از پایان مهلت ۱۸۰ روزه در چهارم نوامبر اجرایی خواهد شد.
وزارت بازرگانی، صنعت و انرژی کرهجنوبی اعلام کرد دو جلسه رایزنی با دولت امریکا برای دریافت معافیت بهمنظور واردات نفت ایران داشته است و به تلاشهایش برای دریافت معافیت پیش از به اجرا درآمدن تحریمها ادامه خواهد داد. سئول در دوران تحریمهای قبلی امریکا علیه ایران، برای خرید نفت از تهران، معافیت گرفته بود.
اکنون دقیقاً مشخص نیست که از ماه مه(آبان) چه اتفاقاتی در انتظار مراودات بینالمللی ایران باشد اما کشورها به جد در تلاش هستند که روابطشان با ایران کمترین تأثیر را از تحریمهای امریکا بپذیرد. در این میان شرکتهایی که داد و ستد مالی با امریکا و دوستان آن ندارند، با قاطعیت اعلام کردهاند که در سایه حمایتهای دولت خود روابطشان را با ایران حفظ خواهند کرد.